EFRAG Avrupa Sürdürülebilirlik Raporlama Standartlarını Onayladı

Avrupa Finansal Raporlama Danışma Grubu (EFRAG) Salı günü, şirketlerin AB’nin yaklaşmakta olan Kurumsal Sürdürülebilir Raporlama Direktifi (CSRD) kapsamında sürdürülebilirlik ile ilgili etkiler, fırsatlar ve riskler hakkında rapor vermeleri için kurallar ve gereklilikler belirleyen Avrupa Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları’nın (ESRS) son versiyonunu onayladı.

Onay,CSRD’nin geçen hafta Avrupa Parlamentosu tarafından kabul edilmesinin ve bu ayın sonlarında AB Konseyi tarafından beklenen kabulün ardından, Avrupa’da yeni bir sürdürülebilirlik raporlama sistemi kurma hamlesinde bir başka önemli adıma işaret ediyor. Kurallar kapsamındaki şirketlerin, stratejileri ve iş modelleri, yönetişim ve organizasyonu, sürdürülebilirlik etkileri, fırsatlar ve risklerin önemlilik değerlendirmeleri, ayrıca politikaları, hedefleri, eylem planları ve performansları hakkında sürdürülebilirlik raporlaması sağlamaları gerekecektir.

Büyük şirketlerden başlayarak 2024’ün başından itibaren uygulanmaya başlama yolunda olan CSRD, mevcut AB sürdürülebilirlik raporlama çerçevesi olan 2014 Finansal Olmayan Raporlama Direktifi’nde (NFRD) önemli bir güncelleme olarak hedeflenmektedir. Yeni kurallar, sürdürülebilirlik açıklamaları sağlamak için gereken şirket sayısını şu anda yaklaşık 12.000’den 50.000’in üzerine çıkaracak ve şirketin çevre, insan hakları ve sosyal standartlar üzerindeki etkileri ve sürdürülebilirlik ile ilgili risk hakkında daha ayrıntılı raporlama gereklilikleri getirecektir.

AB tarafından finanse edilen özel bir dernek olan EFRAG, NFRD’nin revizyonunun bir parçası olarak yeni AB sürdürülebilirlik raporlama standartlarına hazırlanmak için Haziran 2020’de Avrupa Komisyonu tarafından görevlendirildi. Mayıs 2021’de EFRAG’dan CSRD için raporlama standartları geliştirmesi istendi.

Mayıs 2022’de EFRAG, standartların ilk taslaklarını yayınladı ve geri bildirim almak için 100 günlük bir danışma döneminin başlatıldığını duyurdu. Onaylanan ESRS’deki en önemli değişikliklerden biri, önemlilik değerlendirmesi hakkında alınan geri bildirimleri yansıtarak, çoğu katılımcı tarafından önemlilik kararlarını baltalayan ve gereksiz maliyetlere yol açan “çürütülebilir varsayımı” ortadan kaldırıyor. Katılımcılar, EFRAG web sitesinde yayınlanan yanıtların bir analizine göre, ESRS’nin bunun yerine önemlilik kararlarının nasıl uygulanacağına dair daha fazla uygulama kılavuzu içermesini talep etti.

Onaylanan standartlar ayrıca, Yönetişim kategorilerini bir konuya (ikiden), yani İş Ahlakı’na daraltmak da dahil olmak üzere, standartların kapsadığı konuları biraz yeniden düzenlemektedir. Çevre konuları arasında İklim Değişikliği, Kirlilik, Su ve deniz kaynakları, Biyoçeşitlilik ve ekosistemler ve Döngüsel ekonomi bulunmaktadır. Sosyal konular arasında Kendi işgücü, Değer zincirindeki işçiler, Etkilenen topluluklar ve Tüketiciler ve son kullanıcılar bulunur.

CSRD, 2024 yılının başından itibaren 500’den fazla çalışanı olan büyük kamu yararına çalışan şirketlere, ardından 2025’te 250’den fazla çalışanı veya 40 milyon € geliri olan şirketler ve 2026’da listelenen KOBİ’ler için başvuruya başlama yolunda ilerliyor.

Onaylı ESRS’ye erişmek için buraya tıklayın.

Source: EFRAG Avrupa Sürdürülebilirlik Raporlama Standartlarını Onayladı – ESG Today