ESRS ve GRI Standartları arasındaki işbirliktelik hususunda muhabirler için iyi bir haber var

GRI raporlama şirketleri yeni Avrupa Standartlarına iyi hazırlanmış

GRI, Avrupa Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları’nı (ESRS), Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi’nin (CSRD) uygulanmasına yönelik önemli bir adım olarak selamladı ve AB pazarında faaliyet gösteren şirketleri etkilerinden sorumlu tuttu. İlk taslak ESRS seti, EFRAG’ın(eski adıyla Avrupa Finansal Raporlama Danışma Grubu) Sürdürülebilirlik Raporlama Kurulu (SRB) tarafından 22 Kasım’da Avrupa Komisyonu’na sunuldu.

GRI, Proje Görev Gücü’nün önderlik ettiği ilk aşamadan EFRAG, SRB ve Teknik Uzman Grubu ile işbirliğine kadar ESRS’nin geliştirilmesine aktif olarak katılmıştır. Çalışma, etki önemliliğine odaklanan küresel GRI Standartları ile çifte önemliliğe odaklanan Avrupa ESRS arasında optimum birlikte çalışabilirliği sağlamaya odaklandı. GRI Standartları, halihazırda AB’de ve dünyada çoğu büyük şirket tarafından kullanılan etki raporlama standartlarıdır.

GRI’nin Küresel Sürdürülebilirlik Standartları Kurulu Başkanı Judy Kuszewski şunları söyledi:

 “İyi kurulmuş ve titiz bir yasal süreç sayesinde, GRI Standartları, küresel paydaşların şirketlerin dünya üzerindeki etkileri hakkında neleri açıklamaları gerektiği konusundaki fikir birliği görüşünü kodlar – paydaşların algılara değil gerçeklere dayanarak kararlar almalarını sağlar. ESRS’nin geliştirilmesi ve 25 yıllık deneyim ve bilgi birikimimizi paylaşmak için EFRAG ile çalışmak bir zevkti.

İşbirliği, mümkün olan her yerde ve tüm standartlarda, tanımlarda, kavramlarda ve açıklamalarda GRI Standartlarından yararlanacağı temel ilkesi üzerinde çalıştı. Bu, EFRAG’ın belirttiği gibi, ESRS’nin tamamen hizalandığı veya CSRD yetkisinin içeriği nedeniyle tam hizalamanın mümkün olmadığı bir durumda, GRI ile yakından aynı hizada olduğu bir durumda ortaya çıktı.

Tabii ki, küresel etki odaklı standartlarımız ile CSRD tarafından öngörülen AB çifte önemlilik odaklı standartlar arasında farklılıklar olacaktır. Gelecekteki standartlar üzerinde ortaklaşa çalışmanın yanı sıra, ESRS ihtiyaçlarını karşılamak için mevcut GRI tabanlı raporlama uygulamalarının ve süreçlerinin nasıl kullanılacağı konusunda teknik rehberlik sağlamak için EFRAG ile birlikte çalışmaya kararlıyız. Bu kılavuz, AB Komisyonu nihai standartları yayınladığı tarihte yayınlanacaktır.”

GRI CEO’su Eelco van der Enden şunları söyledi:

“Avrupa Komisyonu en başından beri tekerleği yeniden icat etmeme ve mevcut standartlar üzerine inşa etmeme hedefi konusunda çok sesli olmuştur. Bu yaklaşım, küresel karşılaştırılabilirlik sağlar ve şirketler için ek raporlama yükünü sınırlar. Bu ilk standartlar dizisi, işbirliği yoluyla küresel birlikte çalışabilirliğin mümkün olan en yüksek ölçüde elde edilebileceğini kanıtlamaktadır. Ayrıca, GRI Standartlarını uzun yıllardır kullanan şirketlere, iyi hazırlandıkları ve mevcut raporlama süreçlerinden yararlanabilecekleri konusunda net bir sinyal gönderir.

Önümüzdeki aylarda EFRAG ve Avrupa Komisyonu’nun DG FISMA ile birlikte çalışabilirliği mümkün olduğunca artırmak için bir sonraki standartlar dizisi üzerinde çalışmalarımıza devam etmeyi dört gözle bekliyoruz. Sonuçta, GRI, küresel kapsamlı bir raporlama sisteminin oluşturulmasına kendini adamıştır. Böyle bir sistemin zaman zaman hedefleri, mevcut yasal çerçeveleri ve belirli bağlamı yansıtan yargı raporlama gereklilikleriyle birleştirilmesi gerekeceğini takdir ediyoruz. ESRS, bunun çok etkili bir şekilde nasıl yapılabileceğinin iyi bir örneğidir. “

ESRS’nin yaklaşık 50.000 şirket için kullanılmasını zorunlu kılan CSRD, 10 Kasım 2022’de Avrupa Parlamentosu tarafından kabul edildi. AvrupaParlamentosu’nun tebliğine göre, Avrupa Birliği Konseyi’nin teklifi 28 Kasım’da kabul etmesi ve direktifin en geç gelecek yılın başında yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Temmuz 2021’de imzalananEFRAG-GRI işbirliği anlaşması uyarınca, iki kuruluş birbirlerinin teknik uzman gruplarına katılarak bilgi paylaşmayı ve standart belirleme faaliyetlerinin ve zaman çizelgelerinin mümkün olduğunca uyumlu olmasını taahhüt etti.

Kurumsal Sürdürülebilirlik RaporlamaDirektifi, AB’de faaliyet gösteren şirketler için mevcut Finansal Olmayan Raporlama Direktifi’nin yerini alacak olan zorunlu sürdürülebilirlik açıklama gerekliliklerini önemli ölçüde genişletmek için mevzuat getirmektedir.

Ekim ayında yayınlanan2022 KPMG Sürdürülebilirlik Raporlaması Anketi, GRI Standartlarının dünyanın en yaygın kullanılanı olduğu, en büyük 250 küresel şirketin %73’ü ve dünya çapında 5.800 işletmeden oluşan daha geniş bir örneklemin %68’i tarafından benimsendiği sonucuna varmıştır.

Kaynak: GRI – ESRS ve GRI Standartları arasında birlikte çalışabilirlik muhabirler için iyi haber (globalreporting.org)