Yaşam maliyeti krizi en büyük kısa vadeli, iklim değişikliği en büyük uzun vadeli küresel risk: Rapor

Dünya Ekonomik Forumu’nun yeni raporuna göre, kısa vadeli riskler, özellikle iklim değişikliğiyle ilgili olduklarından, uzun vadeli risklerle mücadele çabaları için tehdit oluşturuyor.

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) Çarşamba günü bir basın toplantısında açıklanan Küresel Riskler Raporu 2023’e göre, yaşam maliyeti krizi en büyük kısa vadeli küresel riskken, iklimle mücadelenin başarısız olması bir numaralı uzun vadeli endişe.

Birbirine derinden bağlı riskler konusunda uyarıda bulunan WEF, gerilimlerin enerji ve gıda arzı kıtlıkları, yaşam maliyetindeki çarpıcı artışlar ve borç ödeme dahil olmak üzere “birbiriyle bağlantılı bir dizi küresel riski” tetiklediğini söyledi.

Marsh McLennan ve Zurich Insurance Group ile ortaklaşa hazırlanan rapor, 1.200 küresel risk uzmanı, politika yapıcı ve sektör liderinin girdilerine dayanıyor.

WEF’in raporuna göre, pandemi ve devam eden Rusya-Ukrayna savaşı enerji, enflasyon, gıda ve güvenlik krizlerini yeniden ön plana çıkardı.

Bu krizler, önümüzdeki iki yıl boyunca hakim olacak devam eden riskler — durgunluk riski, artan borç sıkıntısı, devam eden yaşam maliyeti krizi, dezenformasyon ve yanlış bilgilendirmenin sağladığı kutuplaşmış toplumlar, doğal afetler, aşırı olaylar ve sıfır toplamlı coğrafi – ekonomik savaş.

“Kısa vadeli risk ortamına enerji, gıda, borç ve afetler hakim. Halihazırda en savunmasız olanlar acı çekiyor ve birden fazla kriz karşısında savunmasız olarak nitelendirilenler, hem zengin hem de fakir ülkelerde hızla artıyor. WEF genel müdürü Saadia Zahidi, raporun bulguları hakkında şunları söyledi:

“Bilinen ve yükselen küresel risklerin zaten zehirli olan bu karışımında, yeni bir askeri çatışmadan yeni bir virüse kadar yeni bir şok olayı yönetilemez hale gelebilir.”

Gelecekteki şoklara karşı dayanıklılığı artırmak için dünya liderlerinin endişelerinin merkezinde iklim değişikliği ve insani gelişme olması gerektiğini söyledi.

Mevcut kısa vadeli krizler, iklim değişikliği, biyoçeşitlilik ve insan sermayesine yatırımla önemli ölçüde ilişkili olduklarından, uzun vadeli risklerle mücadele etme çabaları için bir tehdit oluşturuyor, çünkü en ciddi uzun vadeli tehditler için eylem penceresi hızla kapanıyor ve Raporda, riskler bir devrilme noktasına ulaşmadan önce toplu eyleme ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

İklim hafifletme ve iklim uyumunun başarısızlığı artık önümüzdeki 10 yıl için en büyük küresel riskler. Daha etkili bir işbirliğinin olmaması, artan küresel ısınmaya ve ekolojik bozulmaya yol açacaktır.

İklimle ilgili riskler, ilk 10 uzun vadeli riskin yarısını temsil ediyor

Zurich Insurance Group’un sürdürülebilirlik riski başkanına göre, iklim değişikliği, doğal afetler, biyolojik çeşitlilik kaybı ve çevresel bozulmaya karşı hafifletme ve uyum sağlamadaki başarısızlık, en önemli 10 riskten beşini temsil ediyor.

John Scott, “İklim değişikliğinin etkileri, biyolojik çeşitlilik kaybı, gıda güvenliği ve doğal kaynak tüketimi arasındaki etkileşim tehlikeli bir kokteyldir” dedi.

“Önemli politika değişikliği veya yatırımlar olmadan, bu karışım ekosistemin çöküşünü hızlandıracak, gıda kaynaklarını tehdit edecek, doğal afetlerin etkilerini artıracak ve daha fazla iklim azaltma ilerlemesini sınırlayacaktır.”

Büyük ölçekli gönülsüz göç, sosyal uyumun aşınması, toplumsal kutuplaşma, yaygın siber suç ve siber güvenlik, jeo-ekonomik çatışma ve büyük ölçekli çevresel hasar olayları, uzun vadede diğer ilk 10 küresel risktir.

Riskleri ele almak için toplu, acil eylem gerekiyor

Rapor ayrıca dünya liderlerine “kısa ve uzun vadeli görüşleri dengeleyerek toplu ve kararlı hareket etme” çağrısında bulunarak, “finansal istikrarı, teknoloji yönetişimini, ekonomik kalkınmayı ve araştırmaya yatırımı güçlendirmek için ülkeler arasında ortak çabaların yanı sıra kamu-özel sektör işbirliğini” tavsiye etti. , bilim, eğitim ve sağlık.”

“Eylemi hızlandırırsak, on yılın sonuna kadar 1,5 C’lik bir yörüngeye ulaşmak ve doğadaki acil durumu ele almak için hala bir fırsat var. Yenilenebilir enerji teknolojilerinin ve elektrikli araçların konuşlandırılmasındaki son gelişmeler bize iyimser olmak için iyi nedenler veriyor, ” Scott vurguladı.

Yüzyılın sonuna kadar küresel ısınmayı 1,5 C ile sınırlama hedefi 2015 Paris Anlaşması’nda kabul edildi, ancak gerekli emisyon kesintilerini elde etmek için çabalar yeterli olmadığından dünya bu eşiğin çok ötesine geçme yolunda.

Marsh’ta Kıta Avrupası’nı kapsayan risk yönetimi lideri Carolina Klint, bu yıl gıda, enerji, ham maddeler ve siber güvenlikle ilgili artan risklerin küresel tedarik zincirlerinde daha fazla aksamaya neden olacağını ve yatırım kararlarını etkileyeceğini söyledi.

“Hiçbir ülke bu krizlerden muaf değil” dedi.

“Ülkelerin ve kuruluşların dayanıklılık çabalarını artırması gereken bir zamanda, ekonomik ters rüzgarlar bunu yapma yeteneklerini kısıtlayacak” dedi. “Bir nesildeki en zor jeo-ekonomik koşullarla karşı karşıya kalan şirketler, yalnızca kısa vadeli endişeleri gidermeye değil, aynı zamanda onları uzun vadeli riskler ve yapısal değişim için iyi konumlandıracak stratejiler geliştirmeye de odaklanmalı.”

Kaynak: https://www.aa.com.tr/en/environment/cost-of-living-crisis-biggest-short-term-climate-change-largest-long-term-global-risk-report/2784903