Yatırımcılar, ISSB’ye İnsan Hakları ve İnsan Sermayesi Raporlama Standartları Geliştirmesi İçin Baskı Yapıyor

1 trilyon doların üzerinde varlığı yöneten bir grup yatırımcı, Uluslararası Finansal Raporlama Standartları Vakfı’nın (IFRS) Uluslararası Sürdürülebilirlik Standartları Kurulu (ISSB) tarafından şirketlerin insan sermayesi ve insan hakları konusundaki bilgileri açıklamalarını sağlayacak küresel raporlama standartlarının geliştirilmesine öncelik vermesi için bir mektup yayınladı.

ISSB, 2021’in Kasım ayında COP26 iklim konferansında başlatıldı ve yatırımcılar, şirketler, hükümetler ve düzenleyicilerin talebi üzerine sürdürülebilirlik riskleri ve fırsatlarının şirketlerin geleceğine olan etkisini tutarlı bir şekilde anlamalarına olanak tanıyan bir küresel açıklama gereksinimleri tabanı sağlamak amacıyla IFRS Sürdürülebilirlik Açıklama Standartları geliştirmeyi hedeflemektedir.

ISSB, ilk iklim ve sürdürülebilirlik raporlama standartlarını Haziran 2023’te yayınladı ve yakın zamanda bir Geri Bildirim İsteği (RFI) başlattı, bu RFI’da iki yıllık sonraki çalışma planı için öncelikler üzerine geri bildirim istenmekte olup bu öncelikler arasında biyoçeşitlilik, ekosistemler ve ekosistem hizmetleri; insan sermayesi; insan hakları ve; finansal raporlama içinde sürdürülebilirlik bilgisi entegrasyonu konusunda bir araştırma projesi bulunmaktadır.

Sorumlu yatırım STK’sı ShareAction tarafından koordine edilen ve çeşitli ülkelerden 24 varlık yöneticisi ve sahibinin imzaladığı mektup, ISSB’nin RFI’sine yanıt olarak gönderildi ve kurulun “insan sermayesi ve insan hakları açıklama standartlarını araştırmayı önceliklendirmesini” talep ediyor. Mektup, özellikle şirketlerin “COVID-19 pandemisinin ardından artan istifa sayıları, işten çıkarmalar ve iş piyasasının toparlanmasının duraklaması” gibi iş gücü verilerine ve ilgili konulara olan yatırımcı talebinin “tarihi bir zirveye ulaştığını” belirtmektedir.

Mektupta şu ifadeler yer almaktadır:

“ISSB’nin yakın gelecekteki çalışma planında insan sermayesi ve insan haklarını önceliklendirmesi hayati önem taşımaktadır. İnsan sermayesi ve insan haklarıyla ilgili konuların finansal önemi – ve iş risklerini tanımlamada insan hakları ön denetiminin kritik rolü – hiç bu kadar açık olmamıştır.

“ISSB’nin yakın gelecekteki çalışma planında insan sermayesi ve insan haklarını önceliklendirmesi hayati önem taşımaktadır. İnsan sermayesi ve insan haklarıyla ilgili konuların finansal önemi – ve iş risklerini tanımlamada insan hakları ön denetiminin kritik rolü – hiç bu kadar açık olmamıştır.”

Mektup ayrıca ISSB’yi insan sermayesi ve insan hakları projelerini entegre etmeye çağırmaktadır; bu projeler RFI’da ayrı konular olarak sunulmuş olmasına rağmen, işletmelerin ve yatırımcıların bu konuları pratikte ilişkili alanlar olarak ele aldığını ve insan hakları ön denetiminin iş gücü sorunlarını tanımlamak için ana araçlar olarak kullanıldığını ve sendikalaşma, çeşitlilik ve dahil etme gibi birçok alanın kesişimleri olduğunu savunmaktadır.

Mektup şu ifadelerle devam etmektedir:

“Bu talebi etkili bir şekilde karşılamak için bu grup, insan sermayesi ve insan hakları bilgilerini nasıl düşünüp açıklanacağı konusunda piyasa açıklığı sağlayacak ortak bir araştırma projesine girişmesini ISSB’den talep etmektedir.”

ShareAction’daki İşgücü Açıklama Girişimi (WDI) Başkanı James Coldwell şunları söyledi:

“Dünya genelindeki işçilerin, dürüst olmayan şirketler tarafından sömürülmesinin önüne geçmek, işçilere zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda yatırımcılar için riskler oluşturur. Bu sorunlar sadece kurumsal uygulamalar hakkında şeffaflık olduğunda çözülebilir – ISSB’nin mükemmel bir şekilde teslim edebileceği bir şey. Bu nedenle, insan sermayesi ve insan hakları konularını araştırmayı ve küresel olarak kabul edilen bir raporlama çerçevesi geliştirmeyi önceliklendirmelerini talep ediyoruz.”

Kaynak : https://www.esgtoday.com/investors-urge-issb-to-develop-reporting-standard-for-human-rights-and-human-capital/