Kanalizasyonlar İklim ve Doğa için Umut Vadeden Bir Çözüm – UN Raporu

Nairobi, 23 Ağustos 2023 – Atık su, hızla artan bir sağlık ve çevre tehdidi olarak karşımıza çıkıyor ve uçak endüstrisi kadar fazla gezegeni ısıtan emisyonlara neden oluyor. Ancak doğru politikalarla atık su, yarı milyar insan için alternatif enerji sağlayabilir, mevcut küresel tuz giderme kapasitesinin sağladığı suyun 10 katından fazlasını temin edebilir ve küresel gübre kullanımının yüzde 10’unu dengeleyebilir. Bu bulgular, Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) ve GRID-Arendal ile Global Atık-Su İnisiyatifi (GWWI) tarafından bugün yayınlanan bir analizde yer almaktadır.

“Wastewater. Turning problem to solution” adlı rapor, hükümetleri ve işletmeleri atık suyu bir döngüsel ekonomi fırsatı olarak ele almayı, bir sorun olarak değil, ortadan kaldırılması gereken bir sorun olarak görmemeyi teşvik etmektedir. Atık suyun etkili bir şekilde toplanması, arıtılması ve yeniden kullanılması konusunda birçok fayda bulunmaktadır – bunlar arasında yeni işler ve gelir akışları da bulunmaktadır. Atık su üretim miktarının azaltılması da ek avantajlar sağlayacaktır.

Bugün dünya genelinde sadece atık suyun %11’i yeniden kullanılmakta ve dünya genelindeki ham atık suyun yaklaşık yarısı hala nehirler, göller ve denizlere boşalmaktadır. Atık suyun değerli bir kaynak olarak güvenli bir şekilde gerçek potansiyelini karşılayabilmesi için rapor, şunları önermektedir:

  • Atık su üretim miktarını azaltmak.
  • Kirliliği önlemek ve azaltmak.
  • Atık suyu güvenle yeniden kullanılabilen kaynakları yakalamak için atık suyu yönetmek.

UNEP’nin Deniz ve Tatlı Su Birimi Baş Koordinatörü Leticia Carvalho, “Küresel olarak, atık su potansiyel dolu ancak şu anda onu kullandığımız ekosistemleri kirletmesine izin veriyoruz” dedi. “Bu fırsatı sadece lavaboya kaybolmasına izin vermemeliyiz: atık suyun temiz su, enerji ve önemli besin maddelerinin alternatif bir kaynağı olarak vaadini gerçekleştirme zamanı geldi.”

Küresel su krizi, mutfaklar, banyolar ve tuvaletlerden, sanayi atığından, tarım atığından, yağmur sularından ve şehirsel akıntılardan kaynaklanan atık sudan daha da kötü hale getirilmektedir. Atık sudaki kimyasallar ve aşırı besin maddeleri, toprak, tatlı su kaynakları ve okyanusları da dahil olmak üzere ekosistemleri bozmakta, gıda güvensizliğine ve diğer sosyal sorunlara katkıda bulunmaktadır.

Metan ve nitroz oksit gibi güçlü sera gazlarının salınımı yoluyla, atık su küresel emisyonların yaklaşık %1,57’sini oluşturuyor ve bu, küresel havacılık endüstrisinin neden olduğu iklim zararının hemen altında bulunuyor.

Ancak atık su, bir iklim çözümü haline gelebilir: biyogaz, ısı ve elektrik üreterek, kendi arıtılması için gereken enerjinin beş katından fazlasını üretebilir – yıllık yarı milyar insan için elektrik sağlamak için yeterli. Atık suyun iyi yönetilmesi, su güvensizliğini azaltarak ülkelerin iklim değişikliğine uyum çabalarını da destekleyebilir.

Atık suyun azot, fosfor ve potasyumunun yeniden kullanılması, sentetik gübrelere olan bağımlılığı azaltmaya yardımcı olabilir ve küresel tarımsal besin maddesi talebinin %13,4’ünü dengeleyebilir.

Atık suyun düzgün yönetimi ayrıca Paraguay’ın neredeyse boyutu kadar bir alanı sulama potansiyeline sahiptir, yaklaşık 40 milyon hektar.

Atık sudan kurtarılabilecek daha fazla kaynak bulunmaktadır ve bunlar zaten kağıt, polimerler, pestisitler, lastik, boya, biyodizel, gıda koruyucuları ve aromalar, yangına dayanıklı ve su geçirmez kumaşlar, tıbbi ürünler, mücevherler ve gıda, hijyen ve diğer ürünlerin ambalajları da dahil olmak üzere çeşitli endüstrilere fayda sağlamaktadır.

Su yönetiminin ve yeniden kullanımının geliştirilmesi karmaşık bir zorluktur. Ancak dünya genelindeki ülkelerin bu konuda deneyimi bulunmakta ve ölçeklendirilebilir, farklı sosyo-çevresel bağlamlara uyarlanabilir çözümler bulunmaktadır. Raportaj dünya genelinde yüksek ve düşük gelirli ülkelerden başarılı atık su yönetimi örneklerini, Karayipler, Çin, Kolombiya, Danimarka, Mısır, Almanya, Hindistan, İsrail, Namibya, Senegal, İsveç, Singapur, Solomon Adaları ve Tunus da dahil olmak üzere göstermektedir.

“Bu eylemlerin başarılı olabilmesi için bu önemli temel koşulları iyileştirmeye devam etmemiz gerekiyor” diyen GRID-Arendal Direktörü Peter Harris, “Bunun olabilmesi için daha etkili yönetişim, yatırım, yeniliği destekleme, veri güçlendirmeyi, uygulamayı geliştirme kapasitesini artırmayı ve – önemli olan davranışlarımızı değiştirmeyi gerektiriyor – hepimiz bireyler ve kurumlar olarak.”

EDITÖRLERE NOT

Global Atık Su İnisiyatifi (GWWI)

Global Atık Su İnisiyatifi (GWWI), dünya genelinde tatlı su ve deniz ekosistemlerini atık su kirliliğinden korumak için Birleşmiş Milletler ajansları, sivil toplum kuruluşları, özel sektör, kalkınma bankaları ve diğer paydaşları bir araya getiren tek küresel platformdur.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) Hakkında

UNEP, çevre konusundaki lider küresel sesidir. Gelecek nesillerin yaşam kalitesini riske atmaksızın, ulusları ve halkları çevreyi korumada liderlik yapmaya ve ortaklığı teşvik etmeye yönlendirir.

GRID-Arendal Hakkında

GRID-Arendal, Norveç merkezli bir kar amacı gütmeyen çevre iletişim merkezidir. Çevresel verileri yenilikçi, bilim temelli bilgi ürünlerine dönüştürür ve daha iyi çevresel yönetimi mümkün kılan kapasite geliştirme hizmetleri sunar. Dünya genelinde Birleşmiş Milletler Çevre Programı ve diğer partnerlerle işbirliği yapar.

Kaynak : https://www.unep.org/news-and-stories/press-release/down-drain-lies-promising-climate-and-nature-solution-un-report