Renault, döngüsel hedeflere ulaşmak için otomotiv endüstrisindeki siloları yıkıyor

“Arabadan arabaya” geri dönüşüme geçmek için ne gerekiyor?

Pandeminin neden olduğu bir aradan sonra otomobil fuarları, otomotiv endüstrisinin kaçınılmaz elektrikli geleceğine yeni bir odaklanma ile geri döndü ve bu yılki Paris Otomobil Fuarı da farklı değildi. Bu yılın Ekim ayındaki “Devrim Başlıyor” temalı şovu, ABD merkezli Jeep gibi endüstri devlerinin şık yeni elektrikli SUV’larının ve Tel Aviv merkezli City Transformer gibi genç girişimcilerin elektrikli kentsel mobilite çözümlerinin ilk kez görücüye çıktığını gördü.

Bununla birlikte, belki de en devrimci ifşa, somut bir ürün değil, Fransız çok uluslu otomobil üreticisi Renault Group’un otomotiv sürdürülebilirliği ve döngüselliğine olan bağlılığının gösterilmesiydi.

Otomotiv döngüselliği için yeni bir model
1899’da kurulan ve bugün 170.000 çalışanı olan Renault, Fransa’nın en eski ve en büyük otomobil üreticilerinden biridir ve son on yılda kendisine yeni bir miras bırakmaktadır. 2022 Paris Motor Show’un başlamasından sadece birkaç gün önce düzenlediği basın toplantısında Renault Grubu, The Future is NÖTR adlı yeni bir işletme kuruluşu kurduğunu duyurdu. Bu yeni şirket, otomobil parçalarının ve malzemelerinin değerini mümkün olduğu kadar uzun süre korumak için otomotiv değer zincirinde tamamen kapalı devre çözümler sağlamaya kendini adamıştır ve 2030 yılına kadar 2,43 milyon dolarlık gelire ulaşmayı hedeflemektedir.

Ellen MacArthur Vakfı’nın kurucu ortağı ve uzun süreli stratejik ortağı olan Renault, döngüsel ekonomi uygulamalarında yeniliği teşvik etme ve uzmanlık geliştirme konusunda uzun bir geçmişe sahiptir. Gelecek NEUTRAL, döngüsel ekonomi faaliyetlerine dönüştürülen mevcut bir fabrika olan Renault’nun Yeniden Fabrikası gibi girişimlerde ve bir kaynak yönetimi şirketi olan Veolia gibi diğer sektör oyuncularıyla stratejik ortaklıklarda kendini gösteren on yılı aşkın bir süredir bu uzmanlığa dayanmaktadır. .

Organizasyonunuzu döngüsel bir organizasyon haline getirdiğinizde silolarınızı kırmanız gerekir.
CEO Luca de Meo, “Bu deneyime dayanarak ve bu faaliyetlerin potansiyelinden emin olarak, tüm endüstriyel ve teknolojik varlıklarımızın yanı sıra stratejik ortak ağımızı bir araya getiren The Future Is NEUTRAL’ı hızlandırıyor ve oluşturuyoruz” dedi. Renault Grubu, bir basın açıklamasında.

Renault, ortak bir döngüsellik vizyonu doğrultusunda çalışmak için kaynakları ve kuruluşları bir araya getirme konusunda iyi bir deneyime sahiptir ve The Future is NÖTR, bu tür bir işbirliğinin nasıl görünebileceğinin en son versiyonudur. Stratejik ortaklar yöneticisi Alice Bodreau, “Şirketler silo halindedir. Organizasyonunuzu dairesel bir organizasyon haline getirmek için değiştirdiğinizde, silolarınızı kırmanız gerekir. Sistem düzeyinde düşündüğünüzde, organizasyonunuzun dışındaki siloları kırmanız gerekir” dedi. Ellen MacArthur Vakfı’nda.

Organizasyon içindeki siloları kırmak
The Future is NEUTRAL’ın ana odak noktalarından biri, otomobilin kendisinin geleceğin araçları için birincil hammadde kaynağı haline geldiği “arabadan araca” konseptini hayata geçirmektir. Bu vizyona giden birçok yol, Renault’nun bu alandaki çabalarının merkez üssünde keşfediliyor: Kuzey-orta Fransa’da bir komün olan Flins’teki Yeniden Fabrika.

Türünün ilk döngüsel ekonomi fabrikası olan Renault’nun Yeniden Fabrikası, dört temel sütun üzerinde çalışan endüstriyel ve ticari bir ekosisteme ev sahipliği yapıyor: Güçlendirme; yeniden enerji; geri dönüşüm; ve Yeniden başlatın. Her sütun, döngüsel otomotiv değer zincirinin farklı bir segmentini ele alıyor: Yenileme, yanmalı araçların onarımı ve daha az karbon yoğun araçlara dönüştürülmesi yoluyla araçların ömrünün uzatılmasına odaklanıyor; Yeniden enerji, araç akülerinin ömrünü uzatmayı amaçlar; Geri dönüşüm, araçlardaki geri dönüştürülmüş malzemelerin yüzdesini artırmayı amaçlar; ve Re-start, döngüsel yenilikler geliştirmek isteyen otomotiv start-up’larına ve ortaklarına kaynaklar sunar.

Araçların kendi tedarik zincirlerine dönüşmesini sağlamak, diğer şirketlerle ortaklıklar gerektirir ve The Future is NÖTR, Renault ekosistemindekileri hızlandıracaktır. Örneğin, Geri Dönüşüm sütununun önemli bir sonucu, bir araç söküm hattı geliştirmektir. Renault’nun Fransız komünü Flins’te faaliyet gösteren yan şirketlerinden biri olan Gaia, geri dönüştürülebilir araba parçalarını ve malzemelerini belirleme ve bunların geri dönüşüm ağları aracılığıyla yeniden kullanılmasını veya geri kazanılmasını sağlama konusunda uzmanlığa sahiptir. Gelecekte, Yeniden Fabrikanın araç söküm hattı Gaia’nın operasyonlarını besleyecek.

Bu sinerjik ortamın, özellikle Reboot inkübasyon programına katılanlar için birçok faydası vardır. Refactory’deki inovasyon merkezi başkanı Nathalie Rey’e göre, Re-start inkübatörü, inovasyonları geliştirmek veya birlikte geliştirmek için Renault’nun kaynaklarından yararlanabilen otomotiv alanında Renault ile çalışan startup’lar, girişimciler ve üniversiteler arasındaki etkileşimi kolaylaştırmak için tasarlandı. . Çeşitli türlerdeki ve olgunluk seviyelerindeki girişimler için üç tür kuluçka programı vardır: hareketliliğe uygulanan bir döngüsel ekonomi programı; bir sanayileşme hazırlık programı; ve endüstriyel ölçekte bir araç yenileme programı. Rey, “Refactory’ye yakınlık, endüstriyel ölçekte uygulanan projeleri somut olarak görmeyi mümkün kılıyor” dedi.

Renault’nun kaynaklarına doğrudan erişimin faydalarına bir örnek, Yeniden başlatma inkübatörünün bir parçası olan araç üreticisi Tolv’un (eski adıyla Phoenix Mobility) çalışmasıdır. Tolv, 5 yaşından büyük içten yanmalı motorlu bir aracın elektrikli bir araca dönüştürülmesini sağlayacak bir güçlendirme kiti geliştirecek. Bu ortaklığın ilk aşaması olarak, 2023 yılı sonuna kadar geliştirilecek olan 1.000 yenileme kitinin montajı Renault tarafından yapılacak ve ticari olarak Tolv tarafından dağıtılacak.

Dairesel bir otomotiv ekosisteminin küçük bir evreni olan Flins Refactory, silolar kırıldığında ağır bir endüstride elde edilebilecek yenilik hızını gösterir.

Ekosistem ortaklıklarını sürdürmek
Diğer bir gelecek ise NEUTRAL’ın Avrupa’da kapalı döngü pil geri dönüşümünde lider olma hırsıdır. Pil tedarik zincirinin her aşamasında şirketlerle ekosistem ortaklıkları olmadan bu hedefe ulaşılamazdı. Renault’nun yıllardır bu tür ortaklıklar peşinde koşması, şirketlerin ortak hedeflere doğru çalışırken karşılaştıkları zorlukları gösteriyor.

2013 yılında Renault, günümüzde elektrikli araçlarda en yaygın kullanılan piller olan lityum iyon pillerin sökülmesi ve geri dönüştürülmesi konusunda uzmanlaşmış bir kaynak yönetimi şirketi olan Veolia ile bir ortaklık imzaladı. Şirketler, geri kazanılabilecek değerli metal miktarını artırmayı ve kaynakların geri kazanılması sürecinde zehirli maddelerin çevreye girmesini önlemeyi amaçlayarak pillerin geri dönüşüm sürecini iyileştirmeyi umuyorlardı.

2020 yılında, kimyasal ekstraksiyon ve saflaştırma konusunda uzmanlığa sahip bir kimya şirketi olan Veolia ve Solvay, kapalı devre lityum iyon pil geri dönüşümü için çözümler geliştirmek üzere bir konsorsiyum oluşturdu. Kısa bir süre sonra Renault, 2021’de konsorsiyuma katıldı. Her biri pil geri dönüşüm sürecinin farklı bir aşamasında uzmanlığa sahip olan Renault, Veolia ve Solvay, anlamlı bir döngüsel ekonomi inovasyonu için gereken boyutta bir ortaklık kurmaya çalıştı. Ellen MacArthur Vakfı’ndan Bodreau, “Bence bu, döngüsel ekonomi gündemini yerine getirmek için dahili olarak çalışma ihtiyacını nasıl gösterdiklerini gösteren çok güçlü bir hikaye anlatıyor, aynı zamanda diğer oyuncuları da kucaklıyor ve kucaklıyor” dedi.

Döngüsel bir ekonomiye geçiş, şirketlerin işbirliği içinde düşünmesini ve değer yaratmanın yeni yollarını tasavvur etmesini gerektiriyor.
Ancak son zamanlarda Renault, EV pillerinin kapalı döngü geri dönüşümü için Véolia ve Solvay ile olan mutabakat anlaşmasını feshetti. Ortaklığın neden feshedildiği sorulduğunda, Renault’nun basın ekibi “bir ortak girişim / konsorsiyum oluşturmak için tüm koşulların karşılanmadığını” belirtti.

Basın ofisine göre Renault, pil metallerinin yeni EV pilleri oluşturmak dışındaki amaçlar için geri dönüştürüldüğü açık döngü pil geri dönüşümü konusunda Veolia ile birlikte çalışıyor.

kalıcı bir strateji
Rekabet genellikle iş dünyasında oyunun adı olsa da, döngüsel ekonomiye geçiş, şirketlerin işbirliği içinde düşünmesini ve değer yaratmanın yeni yollarını tasavvur etmesini gerektiriyor. Renault için Future NEUTRAL’ın yaratılması, döngüsel ekonomi uygulamalarının getirebileceği iş değerine olan inançlarının somut bir ifadesi ve şirket içindeki ve sektördeki siloları yıkmak için kalıcı bir strateji uygulamak için başka bir fırsat.

Yeni araçların imalatında geri dönüştürülmüş malzemelerin oranını artırarak ve kapalı döngü pil geri dönüşümünde lider haline gelerek otomotiv endüstrisini kaynak tarafsızlığına doğru itmeyi amaçlayan “Future is NEUTRAL”, Renault ve gelecekteki otomotiv döngüselliği için heyecan verici yeni bir başlangıcı işaret ediyor.

Kaynak: Renault breaks silos in the automotive industry to achieve circular goals | Greenbiz